30 مرداد 1396 - 10:56 شناسه خبر: 6295 نسخه چاپی

رئیس سازمان تعاون روستایی خبر داد؛

خرید تضمینی خرما و کشمش مشروط شد

خرید تضمینی خرما و کشمش مشروط شد رئیس سازمان تعاون روستایی خبر داد؛
رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی از آغاز خرید تضمینی کشمش و خرما به صورت مشروط خبر داد و گفت: این طرح برای اولین بار و در راستای حمایت از تولیدکنندگان اجرایی می‌شود و سیب درختی درجه سه را نیز به صورت تضمینی خریداری می‌کنیم.

خبرگزاری ایسنا

حسین صفایی در نشست خبری امروز (یکشنبه) اظهار کرد: خرید تضمینی محصولات کشاورزی یکی از سیاست‌های اثرگذار دولت در حمایت از تولیدکنندگان و کشاورزان است که از سال ۱۳۶۸ تصویب و پس از چند سال اصلاح شد و امروز این محصول کشاورزی شامل ۱۷ محصول زراعی و ۱۳ محصول باغی با مصوبه سالانه شورای اقتصاد به صورت تضمینی از کشاورزان خریداری می‌شود.

 وی افزود: در این راستا خرید تضمینی خرما و کشمش به صورت مشروط از استان‌های تولیدکننده در دستور کار قرار گرفته و آغاز شده است که خرما از استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان و خوزستان به قیمت کیلویی ۱۴۰۰ تومان به صورت علی‌الحساب و کشمش به قیمت کیلویی ۲۰۰۰ تومان به صورت علی‌الحساب از استان‌های همدان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، قزوین، مرکزی، خراسان شمالی، خراسان رضوی، فارس و... خریداری می‌شود.

رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی ادامه داد: خرید تضمینی این دو محصول به صورت مشروط است به گونه‌ای که ابتدا محصول از کشاورزان دریافت و در انبارهای سازمان تعاون روستایی نگهداری می‌شود و مبلغی به عنوان علی‌الحساب به تولیدکنندگان داده می‌شود اما مهلت سه ماهه‌ای برای صاحبان محصول در نظر گرفته شده تا آنها بتوانند آن را در بازار با فراغ بال بیشتر بفروشند اما اگر پس از سه ماه نتوانستند محصولشان را به بازار عرضه کنند، سازمان تعاون روستایی آن را به صورت تضمینی از تولیدکنندگان خریداری می‌کند.

صفایی گفت: در طرح خرید تضمینی خرما و کشمش هدف جبران دو کمبود تولیدکنندگان به کشاورزان است به گونه‌ای که در قالب آن نقدینگی برای امرار معاش تولیدکننده و انبار و سردخانه به عنوان یکی دیگر از کمبودهای تولیدکنندگان در اختیار آنها قرار داده می‌شود تا آنها به دلیل نداشتن این دو امکان، محصول و حاصل دسترنج خود را به هر قیمت ناچیزی نفروشند.

وی با بیان اینکه ۷۲ درصد مطالبات تولیدکنندگان کشمش در سال گذشته بابت یارانه تولید ۲۵۴ هزار تن از این محصول را به آنها پرداخت کرده‌ایم، ادامه داد: خرما و کشمش جزو محصولاتی است که در دو ماه از سال برداشت و عرضه دفعی آن به بازار طول می‌کشد و در مابقی ایام سال به بازار مصرف می‌رسد و این عامل باعث می‌شود تا قیمت این محصول در فصل برداشت به شدت کاهش پیدا کند و در واقع طرح خرید تضمینی مشروط خرما به همین سبب اجرایی شده چرا که ایران سالانه حدود یک میلیون تن خرما تولید می‌کند و به عنوان مثال در سال گذشته حدود ۱۶۱ هزار تن از این محصول به کشورهای مختلف صادر کردیم.

رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی اعلام کرد: یکی دیگر از اقداماتی که در دستور کار قرار گرفته است طرح خرید تضمینی سیب درجه سه از استان‌های تولیدکننده آن به قیمت ۲۸۰ تومان است که آنها را با قرارداد دو طرفه‌ای که با کارخانه‌ها داریم به کنسانتره تبدیل می‌کنیم تا امکان نگهداری‌اش به بیش از دو سال برسد. البته این قیمت نرخ مصوب سال گذشته است و به صورت علی‌الحساب به کشاورزان پرداخت می‌شود و مابه‌التفاوت آن را پس از تصویب و ابلاغ نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی به حساب آنها واریز می‌کنیم.

صفایی خرید حمایتی محصولات مختلف از جمله شیر خام و گوجه‌فرنگی را جزو دیگر اقدامات سازمان تعاون روستایی معرفی کرد و گفت: از سال ۱۳۹۱ خرید حمایتی شیر خام تاکنون ادامه داشته و این اقدام سبب بهبود قیمت شیر خام به کیلویی ۱۳۰۰ تومان و پرداخت نقدی از سوی کارخانه‌های لبنی به جای پرداخت دو تا چهار ماهه شده است که در راستای این طرح روزانه ۷۵۰ تا ۱۰۰۰ تن شیر خام در هشت استان کشور خریداری می‌شد و به شیر خشک یا خامه برای صادرات یا عرضه در داخل تبدیل می‌شد که این اقدام صادرات بی‌سابقه ۲۶ هزار و ۵۰۰ تنی شیر خشک را در کنار کاهش واردات ۱۰ هزار تنی کره به همراه داشت.

وی عنوان کرد: از آنجا که در  گذشته خراسان، تهران، فارس و اصفهان قطب‌های تولید گوجه‌فرنگی در کشور بودند، صنایع تبدیلی و تکمیلی مرتبط با این محصول نیز در این استان‌ها بیشتر رشد و توسعه پیدا کرد اما در ادامه تولید این محصول به استان‌های جنوبی کشور مانند خوزستان، هرمزگان، بوشهر، جنوب کرمان و جنوب فارس منتقل شد و رابطه گذشته تولید و صنعت در زمینه این محصول به هم خورد بنابراین در راستای حمایت از تولیدکنندگان گوجه‌فرنگی که در سال گذشته با مشکل مواجه شده بودند، حدود ۱۰۰ هزار تن از این محصول خریداری شد.